Ook enkele lagere scholen maken onderdeel uit van het groen en gezond burgermonitoringsnetwerk. Dit netwerk verzameld middels burgerwetenschap informatie over groene locaties in onze woonomgeving en over het verkoelend effect van stedelijk groen. Sinds juni 2022 beschikken 3 lagere scholen over temperatuurmetertjes op het schoolerf om maandelijks de omgevingstemperatuur te observeren. Het lesplan over de voordelen van een groene woonomgeving is ontwikkeld om de leerlingen van de 5e klas te betrekken bij het thema. Op 28 juli 2022 zijn lesplannen overhandigd aan leerkrachten van deze drie scholen.
Op elk van de scholen hangen twee metertjes op een grote afstand van elkaar, waarbij één in een koele omgeving is geplaatst in een boom en de andere op een warmere plek vlak waar er aanzienlijk minder groen in de buurt staat. Met het lesplan willen de projectpartners de deelnemende scholen tegemoetkomen door informatie en laagdrempelige opdrachten aan te bieden die de leerkrachten met de leerlingen kunnen doen. Daarbij kan ook gebruik gemaakt worden van de temperatuurmetertjes en de informatie die daarvan af te lezen is.
Het lesplan bevat observatie-, teken- en interactieve reflectieopdrachten welke de leerlingen stimuleert om bewuster te zijn van wat zich allemaal aan natuur en groen bevindt in hun woonomgeving en wat mensen daaraan kunnen hebben. Ook de bijdrage die bomen kunnen leveren op het verkoelen van de omgeving wordt behandeld. Het lesplan is ook digitaal toegankelijk voor een ieder die interesse heeft, via de resources pagina van deze website.
Klik hier voor het lesplan.