Vanaf juni 2019 is het project team met behulp van studenten bezig om het verkoelend effect van stedelijk groen te meten. Temperatuur metingen die worden gedaan binnen dit project zijn zowel stationair (op 1 locatie) als mobiel (een traject).
Tot nu toe zijn er Kestrel Drops (door ons ook wel "eitjes" genoemd voor de grap) opgehangen op 10 verschillende locaties sinds eind juni 2019. De temperatuur- en relatieve vochtigheidsdata wordt regelmatig gedownload voor verdere analyse. Andere parameters, zoals dauwpunt temperatuur en hitte stress kunnen aan de hand hiervan berekend worden. Wat zeker wordt bijgehouden is wanneer de Drops worden geplaatst en hoe lang het er staat, want de batterijen zullen moeten worden vervangen indien nodig.
Deze Kestrel Link hitte stress trackers kunnen verschillende variabelen opnemen terwijl je ermee loopt. Wij hebben ons gericht op de temperatuur, windsnelheid en de vochtigheid van de omgeving naarmate je je steeds verder bevindt van een stukje groen. Met deze informatie kan je onder andere de Heat stress bepalen en kan je zien in welke mate een bosfragment of bomen hun omgeving verkoelen.
Er worden transecten gelopen per locatie op een lage tempo zodat de data per seconde geregistreerd kan worden. Door middel van een tablet met de GeoSurvey software, worden de locaties met transecten opgezocht. Tijdens het lopen is de loopsnelheid ook te zien via deze software.
Wij hebben in zowel de regentijd als de droge tijd mobiele metingen verricht en mede dankzij individuen en organisaties, zoals de Pater Anton Donicie groep van Padvinders en het Nola Hatterman Instituut, kunnen wij al op 10 locaties continu data verzamelen. In de volgende fase van het project worden er meer stationnaire meetpunten toegevoegd door mensen te vragen een 'eitje te adopteren'. Verder zal de geanalyseerde data ook visueel zichtbaar worden gemaakt middels kaarten en op de website worden geplaatst.
Paramaribo Groen, (dat moeten wij) samen doen!