Verstedelijking heeft geleid tot een toename van de bevolking van mensen die in steden over de hele wereld wonen. Dit heeft geleid tot veel negatieve effecten in de stedelijke steden, zoals het verlies van stedelijke natuurgebieden en een stijging van de lokale temperaturen enz. Deze negatieve effecten kunnen worden verzacht met behulp van stedelijk groen (UGS) dat helpt om steden duurzamer en aangenamer te maken plekken om te wonen. Met de vele voordelen van UGS, zoals het verminderen van temperatuur- en luchtkwaliteitsregulering en het bieden van een plek voor sociale cohesie en recreatie, is er behoefte aan toegang voor iedereen. Dit leidde tot onderzoek naar VERKENNINGEN NAAR BEREIKBAARHEID EN SOCIALE ONGELIJKHEID VAN STEDELIJK GROEN IN HET GROTERE PARAMARIBO. De onderzoeksdoelstellingen waren specifiek gericht op:
1: Onderzoek de ruimtelijke spreiding van groen in de regio Groot Paramaribo.
2: Beoordeel de mate van toegankelijkheid van groen in de regio Groot Paramaribo.
3: Beoordeel de mate van sociale ongelijkheid die samenhangt met de toegankelijkheid van UGS in de regio Groot Paramaribo.
Dit onderzoek classificeerde de typen UGS met behulp van een visuele interpretatie op basis van luchtbeelden en analyseerde vervolgens de verspreiding van de UGS-typen in Groot Paramaribo. Met behulp van netwerkanalyse werd vervolgens de toegankelijkheid tot UGS geanalyseerd met behulp van de afmetingen van UGS en verschillende vervoerswijzen. Om de mate van sociale ongelijkheid vast te stellen is in dit onderzoek gebruik gemaakt van de Gini-coëfficiënt en de Pearson-correlatie.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat er meer UGS in de rand van de regio zijn dan in de centrale delen. Er is echter meer variatie in de typen UGS in de centrale delen van de Greater Paramaribo Region dan in de buitenwijken, aangezien UGS-typen zoals speeltuinen vooral geconcentreerd zijn in de centrale delen. De resultaten geven ook aan dat de resorts met de hoogste toegang tot UGS de resorts zijn buiten het centrum, waar veel Javanen en Hindostanen wonen. Integendeel, Creolen en Natives wonen vaker in centrale resorts met de minste toegang tot UGS. Vergeleken met het gemiddelde woonhuis hebben bejaardentehuizen en scholen in de regio Groot Paramaribo een betere toegang tot UGS; en gemiddeld inkomen per resort is niet gecorreleerd met toegankelijkheid. Het wordt aanbevolen om de beschikbaarheid van UGS en de diversiteit van UGS-typen in achtergestelde resorts te vergroten, vooral op loopafstand van woonhuizen, zodat alle bewoners kunnen profiteren van UGS.
Lees hier meer over alle studenten onderzoeken in dit project