Het traject van de wedstrijd was ten alle tijden goed verlopen. De begeleiders, dhr. Johan Martinus en mw. Angelika Namdar, stelden zich voor tijdens de teach-in op 10 augustus 2021. De deelnemers kregen meer informatie en konden vragen stellen over wat de wedstrijd allemaal inhield en waar er voornamelijk op gelet zou worden. De wedstrijd liep van 10 augustus tot en met 24 september 2021.
Nadat de deelnemers een eerste concept hadden ingediend, hebben de begeleiders uitgebreid feedback gegeven aan de hand van deskundige inzichten, ontwerp concepten en wedstrijd criteria, om ze de goede weg op te sturen.
De deelnemers hadden toen vervolgens nog 3 weken om alle feedback te verwerken en hun ontwerp te finaliseren. De inzendingen, vergezeld door een korte inleidende tekst, waren niet alleen mooie digitale ontwerpen, maar ook een bijzonder ontwerp welke op de hand werd vervaardigd.
De jury welke bestond uit dr. R. van Kanten (Tropenbos Suriname),
dhr. M. van den Berg en mw. K. Soerjanom heeft vervolgens de ingezonden ontwerpen beoordeeld aan de hand van enkele criteria:
De winnende ontwerpen waren voor de Boulevard, Wi Kontren en het busstation aan de Heiligenweg.
Bij de Boulevard werd begonnen op een leeg terrein en zijn nieuwe functies op dat terrein bedacht. Bij Wi Kontren zijn delen van de bestaande situatie behouden en is het verder geïnnoveerd tot een inclusieve sportfaciliteit. Aan de Heiligenweg is het herontwerp vooral gericht op modernisering, vergroening en een prettig, functioneel busstation.
De Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) vormen een samenhangend raamwerk voor ontwikkeling. In de context van urbaan ontwerp betekent dit dat ontwerp elementen bijdragen aan het bevorderen van bijvoorbeeld: inclusiviteit, armoede- en hongerbestrijding, gezondheid, werkgelegenheid, sociale binding, duurzaamheid en bescherming van het natuurlijk milieu.
De eerste plaats ging naar Shrada Patandin die een her-ontwerp maakte van Boulevard aan de Anton Drachtenweg. Shrada is 22 jaar en is studente van de Anton de Kom universiteit van Suriname met als studie richting: Infrastructuur.
Het verhaal achter haar ontwerp:
"Wij voelen van nature aangetrokken tot aquatische tinten en associëren deze kleur met kwaliteiten als kalmte, diepte en wijsheid. Zoals de uitdrukking het zegt: ’we hebben een blauwe geest’. Maar er ligt ook een verweven oeroude relatie tussen bomen en mensen. Dit blijkt uit de rol die de bomen speelden en nog spelen in mythen, sagen en in alle religiën. De mens is niet superieur aan de natuur, maar een component ervan. Als moto heb ik “de minachting voor onze natuur is een dwaling van ons verstand”. De fysieke als mentale gezondheid van de mens is aaneengeschakeld met de toestand van het milieu. Hierbij is het van essentieel belang om een natuurlijke Boulevard te creëren, die voorzien is van schone lucht, zuiver water, vruchtbare grond, efficiënte armaturen en hernieuwbare energie. Het is nooit zo dat de natuur het ene zegt en wijsheid het ander. De Boulevard is een urbaan ontwerp, die voor 70% uit flora bestaat met sociale activiteiten, recreatie, sportgelegenheden, educatieve attracties, een harmonieus & rustgevend sfeer, en nog vele andere punten zoals aangegeven in het ontwerp. In het hart van de Boulevard is de appel-eiland waarop ruimte is voor informele werkers en info tentjes. De appel is een complex oud-mythologische symbool voor liefde, kennis, goede gezondheid en toekomstig geluk. Deze achterliggende gedachte zorgt voor een positieve vibratie van het gebied en representeert de frase “de natuur heelt alles”. De stilte van de natuur heeft vele geluiden, alleen moet de Surinaamse gemeenschap er gehoor aan geven."
Bekijk haar ontwerp hier
Riswand Narain, 22 jaar en student van het Polytechnisch college Suriname (PTC) koos er voor om Wi Kontren te her-ontwerpen. Zijn ontwerp werd gekozen tot het tweede beste ontwerp.
Ook hij heeft een verhaal achter zijn ontwerp:
"Als eerst heeft deze locatie een renovatie beurt nodig, doordat het een zeer onaantrekkelijke plek is geworden t.g.v. verwaarlozing. Daarnaast heeft deze locatie een belangrijke rol gespeeld bij de vormgeving van de jeugd van het buurt. Vooral op het gebied van sport. De SDG’s die ik geïntrigeerd heb in het ‘herontwerp’ zijn onder andere:
· SDG 3(Good health and wellbeing)
· SDG 13(Climate action)
· SDG 7(Clean energy)
· SDG 10(Reduced inequality)
· SDG 2 (No hunger)"
"Het is nu innovatief, duurzaam en een milieuvriendelijke omgeving en als laatst is het nu toegankelijk voor alle doelgroepen. Er is een speeltuin die nu toegankelijk is voor alle doelgroepen, zoals kinderen met beperking: die op een rolstoel zijn of autisme hebben. De playground is ook educatief, er zijn kunstwerken van beschermde diersoorten erin geplaatst vervolgens is het zodanig gepositioneerd, dat de afvalscheidingsbakken vlak aan de overkant zijn. Hierdoor zien ze al op een jonge leeftijd hoe ze hun afval moeten scheiden en recyclen. En daarnaast is er ook een teelt tuin ernaast aangelegd, zodat ze het teelt cultuur ook kunnen overnemen. Er is een tuin waar er groenten geteeld kunnen worden zowel op grond als water, die vervolgens gedoneerd kunnen worden aan de sociale zwakeren of kinder tehuizen. Bij het telen en verzorgen van de gewassen, wordt het onderlinge verbonheid tussen mensen bevorderd. Zowel de kinderen als de volwassenen kunnen hieraan participeren. Het is een klein stapje voor SDG 2, maar indien andere mensen dit initiatief overnemen, kan het wel een groot verschil maken."
Bekijk zijn ontwerp hier
Als derde plaats was ook een ontwerp van Boulevard aan de Anton Drachtenweg. Alonso Wagino, 23 jaar en student van het Polytechnic college (PTC) doet de studie richting infrastructuur.
Alonso zijn verhaal:
"Perfecte plek om een park op te zetten met een pier. SDG’s
- life on land
- climate action
- no poverty
- life below water
- good health and well-being
Aan de hand van mijn SDG’s heb ik dit concept ontworpen. Om te beginnen heb ik zoveel als mogelijk rekeningen gehouden met de volgende aspecten: zoveel mogelijk hout en vegetatie. Bij de entree heb ik beton voor bloembakken, dit omdat er toch een stukje duurzaamheid in zit. Ik heb verder dan paden aangelegd voor voetgangers en fietsers. Er is voor zand gekozen als materiaal omdat het veel goedkoper is en past bij het thema. Verder heb ik kreekjes/vijvers geplaatst met vissen. Ook is er een speeltuin aanwezig voor de kinderen voor wat entertainment. En zoals aangegeven in de plattegrond is er ook een open stukje terrein, dit is met de bedoeling voor eventuele art expo’s, braderie, pop-up’s etc. Er is ook rekening gehouden met schoolgaande en voor hun heb ik hutjes geplaatst op wat rustiger areas die zij kunnen gebruiken voor meetings etc. Ook is er gedacht aan een pier met een dijk. De mangrove bomen heb ik ook geplaatst als bescherming tegen de golven maar ook omdat deze de pier heel mooi maken. Op het terrein kunnen ook fietsen gehuurd worden voor snellere transport. Er is gelegenheid voor sporters om te trimmen en er zijn ook hele grote gras areas waar er gevecht sport etc uitgeoefend kan worden. Op enkele rustige plekjes onder grote bomen heb ik ook terras setjes geplaatst waar de oudjes tot rust kunnen komen met wat koele wind of voor mensen die aan denk sport doen vb schaken, dammen etc.
In het kort is boulevard dus een plek waar van alles en nog wat kan doen van entertainment tot ontspanning."
Bekijk zijn ontwerp hier
Een troostprijs ging naar Alessandra Martin, 21 jaar en studente van het Natuur Technisch Instituut. Zij koos ervoor om met de hand haar idee tot leven te brengen. Haar keus ging naar het her-ontwerpen van de bushalte aan de Heiligeweg.
Haar verhaal achter haar ontwerp:
"Voor mijn ontwerp heb ik gekozen voor de NVB bushalte. In de tekening heb ik voetpaden, dak (dat dient voor schaduw), bomen, plantjes, zitbanken, straatlampen, borden en zonnepanelen gezet. Als eerst dacht ik aan de felle zon in ons tropisch klimaat vandaar ik gekomen was om de grote dak te zetten voor de bushalte. Ik kwam op het idee van zonnepanelen, omdat er genoeg zon schijnt in Suriname en er veel energie op zo een manier opgwekt kan worden. De bushalte bestaat uit 2 paden voor de bussen. Verder nog heb ik zoveel mogelijk bomen en plantjes geplaatst."
Bekijk haar ontwerp hier
De organisatie feliciteert alle winnaars en hoopt met deze wedstrijd en de mooie resulterende ontwerpen anderen te inspireren om daadwerkelijk een groene, leefbaardere en duurzame leefomgeving te creëren.
Speciale dank aan: